Ta vara på tiden- lägg undan mobilen!

Unga spenderar allt för mycket tid på mobilen vilket är ett problem. Vi måste börja ta vara på tiden och hitta andra grejer att underhålla oss med istället, skriver Karin Varga.

Det är alltid lika skönt att slå sig ner i soffan eller sängen efter en lång dag i skolan och kolla Netflix eller skrolla på mobilen. Tro mig att om någon vet så är det jag. Detta är i sig inget stort problem. Problemet sker när du stannar där i soffan eller sängen vid tv:n eller mobilen resten av dagen och låter dagen försvinna bort.

Att vi är ungdomar nu är något vi tar för givet och jag tror att många glömmer bort att vi inte kommer att vara i denna ålder för alltid. Åldern då vi har friheten att kunna göra så mycket utan att behöva ta överdrivet mycket ansvar.

Jag tror att många ofta inte förstår hur mycket tid man faktiskt lägger bakom en skärm. En typisk mobiltelefonanvändare spenderar i genomsnitt 5 timmar på mobilen dagligen. Skulle man räkna ihop hur mycket det blir på en vecka landar det på 35 timmar. Vilket är ungefär ett och ett halvt dygn som bara spenderats på mobilen.

Jag pratade med en kompis häromdagen. Hon hade spenderat hela dagen hemma och berättade då att hennes skärmtid låg på 11 timmar. För vissa verkar detta extremt men för andra är detta något den känner igen sig i. Att lägga så mycket tid på mobilen är oroväckande. Både för att du kastar iväg så mycket av din dyrbara tid, men även på grund av hur mobilanvändandet kan påverka din hälsa.

Forskning visar att en alltför hög skärmtid hos unga ökar risken för svårigheter med sömnproblem, psykisk ohälsa och sociala kontakter med både vuxna och barn. Detta uppmärksammar jag inte bara för att skrämmas. Istället vill jag uppmana er till att göra något bättre med er tid.

Därför har jag skrivit en liten lista på vad ni kan göra för att minska er skärmtid under dagen:

  • Försök hitta en ny hobby som du kan använda som tidsfördröjning om du är uttråkad, som att exempelvis kanske läsa eller rita.
  • Utveckla dig på något du redan är bra på som kanske någon sport eller ett instrument. Eller kanske testa på något du aldrig har testat förut.
  • Gå ut och skapa planer med kompisar eller familj.
  • Gå ut på en promenad i naturen och kanske utforska ett ställe du aldrig varit på förut. Flera undersökningar visar dessutom att vi mår bra av friluftslivet. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, förbättrad psykisk hälsa och kan även underlätta för sociala kontakter.

Jag kan inte tvinga dig till något, utan bara uppmana. Det är du som har kontroll över vad du vill göra med ditt liv. Vill du fortsätta att kasta iväg din ungdom på mobilen så är det ditt val. Men ser du problematiken och vill ändra dina vanor så tycker jag verkligen att du borde lägga undan mobilen och försöka uppskatta tiden du har. Skapa en ungdom du kan komma ihåg istället för en som försvann bort i mobilen.