Sömnproblem? Här är 7 tips

Sömnproblem är vanligare än du tror. Ester Schöning-Ek ger sina bästa tips för att du ska slippa ligga vaken om nätterna.

Varannan person i Sverige upplever sömnproblem och det blir allt vanligare hos tonåringar. Jag själv är 16 och jag skulle säga att jag har svårt att sova och att det inte är något nytt för mig utan att jag har haft det under ett par år men att det har blivit värre ju äldre jag blivit. Jag känner även många i min ålder som har svårt att somna, därför vill jag hjälpa till och komma med sju tips till er som upplever sömnproblem.  

Jag hade testat dessa sju tips i en månad ungefär, om inte det hjälper ska du vända dig till närmaste vårdcentral där de antagligen kommer berätta att du ska gå igenom en behandling beroende på vilka sömnsvårigheter du har.


Kvällsrutin

  • Att ha en rutin som du gör innan du går och lägger dig kan göra att kroppen förknippar rutinen med sömn och gör det enklare att somna. Det är alltid skönt och lugnande med ett varmt bad. Tänk på att inte ha stark belysning eller starkt ljus på skärmen innan du ska somna utan håll dig borta från mobiler och läs en bok eller skriv i en dagbok istället.

Svalt, mörkt, tyst

  • Många upplever att man sover bättre i ett svalt rum, du kan testa att låta fönstret stå öppet en timme innan du går och lägger dig. Om det är så att du hör olika ljud som stör din sömn rekommenderar jag ögondroppar och ögonbindel kan hjälpa mot att störas av ljus som kan komma in.

Regelbundna tider

  • Även fast att du känner dig trött, försök att gå upp ungefär liknande tider varje morgon, och att somna i samma tid när du går och lägger dig. Det hjälper kroppen att komma in i en regelbunden och bekväm sömn som skyndar på sömnprocessen.

Lagom mätt

  • Det är viktigt att du inte lägger dig hungrig eller för mätt. Det kan göra att det blir svårare att somna.

Ligga vaken i sängen

  • Om du ligger i sängen och du känner att tiden bara går kan det vara bra att gå upp istället för att ligga kvar. Du kan istället göra något lugnande till exempel som att meditera, lyssna på avslappnande musik eller läsa en bra bok. Om du ligger kvar och försöker sova längre än en kvart kan hjärnan förknippa sängen med sömnlösa nätter.

Motion

  • Om du tränar upp sin motion kan det göra att du har lättare att somna. Det är viktigt att träna vid rätt tidpunkt, att träna på kvällen är inte smart för att det kan göra att du får svårare att somna på grund av hög nivå av endorfiner och adrenalin.

Läsk, energidryck, kaffe

  • Försök att undvika att dricka drycker med koffein sex timmar innan du ska somna, detta kommer göra att du somnar enklare och fortare.