Spider-Man: Across the Spider-Verse - Den andra revolutionen

I Spider-Man: Across the Spider-Verse upptäcker Miles en värld mycket större än sig själv, men när alltings existens börjar hänga på ett spindeltråd blir han tvungen att göra tuffa val.

2018 revolutionerades animationsindustrin av Sony Pictures Animation när de släppte filmen Spider-Man: Into The Spider-Verse. En superhjältefilm om Spider-Mans centrala berättelse och vad som definierar den. Filmen avslutades med ett löfte om en fortsättning vilket skapade enorma förväntningar. Jag kan säga att förväntningarna uppfylldes och mycket mer därtill.

I år släpptes den andra revolutionen: Spider-Man: Across The Spider-Verse. Världens största animerade projekt med 1000 animatörer bakom den. Filmen fortsätter Miles Morales berättelse ett år efter den första filmen. Miles har vuxit in i sin roll som Spider-Man, men han kan fortfarande inte helt hålla balansen i det dubbelliv han lever.

När en ny skurk träder in på scenen och Miles ögon öppnas för en ny värld hittar han sig själv i mitten av en multiversell konflikt. Han måste brottas med dem omkring honom och prövas både fysiskt och psykiskt när han står inför ett val på kosmisk skala.

Spider-Man: Across The Spider-verse med hur kaotisk den är handlar just om sådant kaos. Att bli vuxen och känna sig helt utstött. Utanförskapen en kan känna bland familj och vänner.

Miles visar oss denna komplicerade värld och precis som de flesta ungdomar som ställs inför hela samhället känner han sig överväldigad. Miles hittar då sig själv i det alternativa och det rebelliska. Han helar sig själv genom att slåss för sina skillnader och för att få dem accepterade.

Det finns inte många filmer som är likvärdiga med Across The Spider-Verse, men om vi ska dra från världen av animation så kommer jag att tänka på den första Draktränaren-filmen. Skillnader mellan de världar som möts är mycket tydligare.

Draktränaren är lite mer naiv i hur den behandlar sitt budskap. I den filmen kan en individ göra all skillnad och ändra ett helt system med relativt lite motstånd. I Spider-Verse kämpar Miles bokstavligt talat för sitt eget liv precis som många politiska aktivister som kämpar för rättigheter än idag.

Det är också en av de enda filmerna som jag sett där det visas två olika versioner av filmen i biografer. Det är inte enorma skillnaderna mellan filmerna. Det är mest alternativ dialog och kameravinklar, men de små skillnaderna gör att filmen känns färsk även om man sett den en gång.

Spider-Man: Across The Spider-Verse står segrande där de flesta filmer har stupat. Sony Pictures Animation har skapat en multiverse-berättelse som är engagerande, rolig och spännande. Dess story och dess animation överträffar alla samtida animerade verk.

Den revolutionerar industrin med nya tekniker och sätter en ny standard för vad animerade filmer kan vara. Har du någonsin undrat hur en levande tidning skulle se ut? Skåda Hobie Brown från en värld av pop-art. Eller vill du veta hur man kan få vattenfärg att bli ännu livligare? Du har du kommit helt rätt. Gwen Stacys värld är en konstnärs fantasi dragen in i den riktiga världen.

Med all själ och hjärta som filmen har och de fantastiska och mångfaldiga karaktärer så blir det en unik upplevelse som bara dess uppföljare kan överträffa.