Left Underground - nya på scenen och här för att stanna

Left Underground är en nyligen formad grupp av graffiti-artister som vill skapa konst för att informera om samhällsproblem. Här är en titt in i deras värld av kultur och sekretess.

Det finns konst som har för avsikt att vara politisk. Konsten är då skapad för att förmedla politiska budskap, kritisera ideologi eller bara för att få oss att tänka kring politik. Ett exempel är The Boys, vilket är en serie som kritiserar kapitalism där superhjältar är som influencers och arbetar för företag. Ett annat exempel på politisk konst är George Orwells Animal Farm. Berättelsen handlar om djur som för en revolution mot människorna som styr deras bondgård, men revolutionen misslyckas när grisarna bestämmer sig för att införa en diktatur istället för en demokrati. Sedan finns det politiska konstnärer såsom den kända Banksy. 

Banksy är en anarkistisk graffitiartist med budskap såsom anti-krig, anti-auktoritet och anti-konsumism. Banksy flyger världen runt och lämnar ett spår av graffiti efter sig. Han har till och med dekorerat ett hotellrum.

I år var det en Banksy-utställning i Malmös gamla danspalats Amiralen vid Folkets Park. Jag gick dit i början av maj för att se reproduktioner av hans konst. Många av hans verk som ställs ut i danspalatset handlar om konflikten mellan Israel och Palestina. Andra konstverk förlöjligar politiker genom att skildra dem som apor.

På utställningen hamnar jag i ett samtal med en person som också gått dit för att studera Banksys konst. Vi står och diskuterar hur Banksy uttrycker teman såsom auktoritärt våld.

Efter ett tag säger individen att den är en konstnär från Left Underground, vilket är ett vänsterpolitiskt konstkollektiv verkande i Malmö. De är helt nya på scenen och letar efter medlemmar. Jag säger att jag är intresserad av aktivismen de vill utföra, men att jag inte vill vara med i gruppen. Det är spännande att möta en sådan individ i verkligheten. Speciellt någon som verkar i Malmö, nära mig. 

Flera månader efter mitt möte med denna individ får jag ett sommarjobb för UNGDOM≠UNGDUM och bestämmer mig för att skriva om den politiska konstgruppen Left Underground. Jag tar chansen att prata med dem igen. De går med på en intervju så länge den görs genom kod. Några dagar innan intervjun ska genomföras möter jag personen jag mötte på Banksy-museet på en hemlig plats och tar emot en krypteringsnyckel.

Nyckeln är för ett chiffer. Med hjälp av chiffret kan man mata in en mening och så kommer den ut som en obegriplig blandning av bokstäver och siffror. Denna blandningen kan bara avläsas om man matar in den i chiffret igen.

När vi försöker att prata svenska med chiffret så blir de unika svenska bokstäverna ett problem då de inte kan avläsas. Resultatet blir att vi utför intervjun på engelska, men jag har översatt det till svenska i den här artikeln.

JD Pedersen träffade en medlem från konstkollektivet Left Underground på Banksy-utställningen.

Intervjun med konstkollektivet utfördes genom kodmeddelande över internet

Jag frågar dem om varför de är så hemlighetsfulla.

- Vi känner individer som har blivit rejält skadade och vi värdesätter våra konstnärers personliga säkerhet. Vi tror också på artistisk integritet och på privatliv. Vi vill undvika bevakningslistor och liknande, svarar konstkollektivet i kod.

Idag lever vi i en värld där vi konstant blir spårade av teknologi. När det vi lägger ut på internet nästan är omöjligt att ta bort blir ett skyddsnät praktiskt.

Jag frågar dem vad för budskap de vill sprida.

- Vi tror på jämlikhet och säkerhet för alla, men speciellt minoritetsgrupper i vårt samhälle. Mer specifikt [vill vi jobba för] ekonomisk säkerhet och garanterade mänskliga rättigheter. Vi välkomnar varken diktatorer eller en korrupt regering. Ingen bör behöva leva under sådana makter. Detta är vårt budskap, svarar de.

Än så länge finns Left Undergrounds konst inte någonstans, men de är övertygade om att deras konst kommer att kunna nå ut och skapa ett långvarigt intryck. Propaganda har historiskt visat sig vara effektiv om den konstrueras korrekt. Kanske kommer deras konst att göra skillnad? Jag tror personligen att det går. Om förändring faktiskt sker är dock omöjligt att veta.

Vi får helt enkelt vänta på deras konst och se hur världen reagerar.