Hjärnan är ditt starkaste verktyg, använd det

Hjärnan har en betydande roll gällande vilket typ av liv vi lever och hur vi känner för oss själva. Den lilla rösten vi har i huvudet går att kontrollera, skriver Emma Jonsson.

Det sägs att man ibland kan bli så blind att man inte ens kan se vad som finns under näsan på en. Vilken ironi om det även gällde lösningen till många av dina bekymmer, eller ja, kanske inte under näsan, snarare bakom pannbenet.

Jag kan komma på mig själv med att fastna i negativa tankemönster som på ett eller annat sätt begränsar mig själv. För något år sedan började jag fundera kring mitt liv och varför mina levnadsvanor kändes begränsade. Varför var inte jag en av de som hade en positiv inställning till allt de tog sig an? Varför vågade jag inte ta för mig av livet och spendera min fritid med det jag faktiskt ville göra? Slutsatsen jag drog var att felet var ingen annans än mitt eget. Det var jag som valde att lägga mig i sängen och dega när jag kom hem från skolan eller jobbet. Det var jag som valde vad jag åt och hur jag lät maten påverka mig. Det var jag som för varje val jag tog, formade mig och min vardag. Det var också bara jag som kunde ta mig ur mina gamla vanor och ändra mitt sätt att tänka.

Något som bröt ner mitt självförtroende som mest när jag var yngre var den lilla rösten i huvudet. Den intalade mig saker om mig själv och min omgivning som jag i efterhand vet inte var sanna. Det rösten talar om för dig blir väldigt lätt din verklighet, även om det inte är sant. Det var exakt det som hände mig. Elaka tankar dök upp allt oftare och dessa tankar fick mig att se mig själv i ett annat ljus än vad jag gjort tidigare. Tyvärr är detta inte ovanligt och många liv påverkas av hjärnspöken. Dålig självkänsla, isolering, depression, och ätstörningar är några exempel på vad hjärnspöken kan resultera i. Det finns ett uttryck som säger att vi är våra egna värsta mobbare. En av de faktorer som gör den inre mobbningen så jobbig är faktumet att den är svår att fly undan.

Mobbning man utsätts för av andra människor går oftare att undvika. Det går alltid att hålla sig borta från platser där man stöter på mobbaren, samt stänga av telefonen om det går så långt att mobbningen fortsätter hemma. På samma sätt kan man inte stänga av hjärnan, eller kan man det?

Den lilla rösten i ditt huvud går faktiskt att kontrollera helt själv även om det kan vara svårt. Arv och miljö spelar självfallet in när det kommer till dig och hur din hjärna fungerar. Tidigare erfarenheter av mobbning eller negativa människor i din omgivning leder oftast till ett dystrare tankemönster. Det är inte lätt att från en dag till en annan bli en positiv person som kan kontrollera sina tankar. För de flesta kan en form av mental träning vara avgörande för att justera sitt tänk. Mental träning kan låta dramatiskt men det fungerar precis som all träning. När du ska plugga inför ett prov är a och o att träna i god tid tills det sitter, samma principer gäller mental träning.

Vi har nerver som går mellan hjärnan och hjärtat. Hjärnan skickar signaler ner till hjärtat och det skapar en orsak- och verkan effekt. Anledningen till att du får hjärtklappning när du går igenom en panikångestattack är för att hjärnan skickar ut felaktiga signaler till hjärtat att du befinner dig i en livshotande situation. Detta visar hur tydligt hjärnan påverkar din fysiska hälsa tillsammans med dina känslor även om känslorna baseras på något som inte har hänt.

Låt oss säga att du har ett jobb du absolut inte trivs med. Om du intalar dig själv att det ska bli kul att gå till jobbet kommer du må bättre av att gå dit, även om känslorna baseras på ingenting. Ännu bättre är det om du lyckas ändra din ångest inför arbetet till en tacksamhet för att du får möjlighet att jobba med just det du gör. Tacksamhet är en ultimat känsla för att uppskatta och trivas med vad du än tar dig an. Allt det "jobbiga" i din vardag, gå ut med hunden, städa huset, jobba, gå igenom räkningar, allting som du tycker är tråkigt kan helt plötsligt bli roligt med ett litet skifte i din approach till aktiviteterna.

För somliga låter det alldeles säkert som struntprat att med ett litet skifte i tankarna kan det som var tråkigt bli roligt. Grejen med ett positivt tänk är att man blir mer öppensinnad. Man ser möjligheterna före hindren. Visst kan saker och ting kännas tråkiga, men vad kan du göra för att det ska bli roligare? Om du ska plugga kan du istället för att fokusera på allt arbete du måste lägga ner, tänka på att du ska sitta på ditt favoritställe, lyssna på musik, äta eller dricka något gott, kanske kan du ordna en plugg-dejt med vänner. Det finns så mycket man själv kan göra för att liva upp stämningen men det är många som väljer att inte göra det.

Det svåraste är början, det lärde jag mig den hårda vägen. När du väl nått toppen på berget väntar nedförsbacke resten av vägen. Vid det laget hade jag funnit sätt att göra det jag ansåg vara tufft och jobbigt, mycket, mycket roligare. Kort sagt, är något tråkigt gör så att det inte är tråkigt längre, du sätter gränserna.