Vad är det som händer på Davidshallstorg?

Om du bor i Malmö har du förmodligen hört talas om det älskade och välkända torget Davidshallstorg. Detta torg används varje dag av besökare för att njuta av solen på en träbänk, träffa kompisar eller äta goda middagar på restaurangerna runt omkring. Men nu väntas nya planer för platsen.

Torgets historia

Redan för hundra år sedan användes torget som en mötesplats, till försäljning och nöjen. Däremot låg det inte en stor parkering framför torget utan ett stort fint grönt fält där det var tänkt att byggas ett stadsbibliotek men det blev inte av. Istället användes ängen till nöjesfält med hjälp av David Lenander som kallades för Malmös nöjeskung. Parken tillhörde Södra Förstadsgatan och kanalen till Kärleksgatan. Nöjesfältet blev fort mycket populärt hos det enklare folket och torget ärvde namnet Davidshallstorg till minne av David Lenander.

Torgets framtid

Idag används torget som parkering för de lokalt bosatta, men även besökare. Nu 2023 kommer det att ändras, parkeringen ska nämligen bort och torget kommer att uppnå sin fulla potential. Tanken är att torget ska få tillbaka sin grönska och dess härliga charm. Just nu på torget står det skyltar med en scanningskod där torgets besökare kan skicka in idéer och tankar kring vad det ska bli istället för parkeringsplatsen. Det har uppstod kritik mot att parkeringsplatsen ska försvinna för att det inte är någon som har ett tydligt svar på vart man ska parkera istället. Kommunen har dock kommit ut med att förslagsvis utöka Saint Petris parkering men andra parkeringshus också. Men det är fortfarande väldigt oklart eftersom att det är en ny diskussion. Tanken är att torget ska bli klart år 2026.

Vad vill torgets besökare?

Malmöborna kommer att vara med och påverka hur Davidshallstorg kommer att se ut. Förslagen de har kommit med är många. Benjamin Ström, 17, en besökare på Davidshallstorg, berättar att han brukar vara i krokarna och att han tycker att torget är ett av de finaste i Malmö. Han hade dock velat att torget skulle bli mer grönt. Det var många som höll med om att torget ska få tillbaka sin grönska och lummighet.

- Jag hade velat ha en fin stor park där små stenar bildar olika gångar i parken som omges av gröna träd och fontäner. Parken får mer än gärna ta en del av den vilda grönskan, säger Benjamin. 

Önskan om att det skulle finnas olika cafeer på torget är det många som tar upp när jag intervjuade besökare på torget. Adam Schöning Ek, 14 har bott vid torget hela sitt liv och tycker om torget jättemycket.

- Jag hade velat se olika marknadsstånd där det säljs blommor. Jag tror att många andra hade tyckt om det också, säger Adam Schöning Ek.

Frågan om var bilarna ska ta vägen var splittrad. Max Schöning, 60, har bott på torget sedan 1990.

- För en del kan parkeringen vara livsnödvändig för att vardagslivet ska fungera. Det är inte alla som har möjligheten att cykla till jobb eller fritidsaktiviteter, säger Max Schöning.

De flesta har en positiv inställning till att parkeringen ska tas bort.

-Jag tycker att det är bra att parkeringen ska tas bort. Den tar plats och passar inte alls in på torget, säger Benjamin Ström.

Benjamin berättar att han inte vill att torget ska bli för vuxen anpassat.

- Barn ska ha kul på torget, men det ska fortfarande vara ett lugnt och vackert torg mitt i stan, säger Benjamin Ström.

Max Schöning tycker tvärtom. Torget ska inte bli barnanpassat och han ser hellre att det är ett mysigt torg än att det ska byggas lekplatser eller liknande.

- Trots att det inte byggs lekplatser kan barn komma hit och ha kul. Det ska vara ett torg som är anpassat för alla, inte bara en åldersgrupp, säger Max Schöning.

Adam berättar att han håller med om att torget ska finnas för alla.

-Jag vill att torget fortfarande ska kännas som en oas mitt i centrum som passar alla, jag vill inte att det ska byggas skateparker eller liknande, säger Adam Schöning Ek.

         "Jag tycker att torget ska bli likt det gamla torget"

Jag själv bor på Davidshallstorg och jag valde att skriva om torgets framtid eftersom att jag bryr mig om det fina torget. Jag har alltid älskat att torget är precis utanför när jag kommer ut från porten. Davidshallstorg känns mer som ett hem än ett torg för mig. Jag har så fina minnen på torget och jag känner alltid av dem när jag är där. Jag och mina kompisar på gården brukade leka på torget när vi var små, jag lärde mig att cykla på torget och min pappa, jag och min lillebror brukar äta glass där. Nu när parkeringen ska bort och torget kommer att ändras så är det jätteviktigt för mig att vi alla som bor runt om torget ska känna att torget fortfarande är den fina och trygga platsen som ligger så nära hjärtat. 

Mina tankar om hur jag vill att torget ska se ut är väldigt likt de personer som jag har intervjuat. Jag tycker att torget ska bli likt det gamla torget. Jag vill ha tillbaka alla marknadsstånd och att torget blir ett torg där man besöker för att ha kul med sina kompisar. Det hade varit kul om det hade funnits olika delar på torget där man kan göra olika aktiviteter, till exempel boulespel eller badminton. Helt enkelt ett torg man besöker för att göra roliga aktiviteter med kompisar, ett torg som passar alla åldrar!